Bij WebwinkelKeur helpen we natuurlijk graag webwinkels met nuttige tips. Vandaar dat we deze drie weken Jan Roelofsen van Tim’s Speelgoedboerderij aan het woord hebben over Sales-Service-Social VideoContent voor E-commerce. Praktisch gezien betekend dit videocontent over de producten dat de webwinkel in zijn assortiment aanbiedt. Geen droge videocontent over de producteigenschappen die vermeld staan op de website maar content die duidelijk laat zien ‘wat je er nu eigenlijk mee kunt’.
Aan het woord is nu Jan namens Tim’s Speelgoedboerderij;
Video beleving, de social video.
Dat je met je gezicht al in vele video’s te zien bent is op zich al een hele beleving, voor jezelf. Je klant verwacht echter meer! In het drieluik van Service-video; Sales-video en Social-video sta ik in dit blog stil bij de moeilijkste categorie, de Social-video.
Je klanten een video echt in trekken; je bedrijf of producten laten beleven is echt andere koek.
Zowel de Service-video als Sales-video kun je relatief eenvoudig en seriematig produceren. Één onderwerp, duidelijke focus. Bij een Social-video gaat het erom dat je klant binding krijgt met je merk en bedrijf.
Gescripte social video’s
Een Social-video gaat niet over een merk of support. Je wil je klant een geweldige beleving van een onderwerp meegeven wat je bedrijf vertegenwoordigd en raakvlakken heeft met je doelgroep.
Vanuit je bedrijf zijn er veel invalshoeken mogelijk. Ga echter niet aan de slag met je producten en/of oplossingen maar juist met de kernwaarden. Je producten behandel je al in een Sales -en Servicevideo. Dat is daarin al voldoende onder de aandacht.
Waar staat je bedrijf voor; wat hoop je dat je doelgroep doet met de beeldvorming van je bedrijf? Zo kom je tot de ‘Why’ die je hebt.
Uiteraard moet dit wel aansluiten bij je publiek. In onderstaande weergave zie je dit grafisch weergegeven.
Voorbeeld
Om dit wat meer concreet te maken een voorbeeld van Tim’s Speelgoedboerderij. Dit bedrijf wil kinderen dé ervaring geven van urenlang spelen met thematisch speelgoed; boerderij-speelgoed. Het bedrijf staat voor degelijk speelgoed, kindgericht; educatief speelgoed. Het middel hierin zijn miniatuur voertuigen met op schaal gemaakte dieren en koestallen.
Ons publiek op YouTube kijkt graag naar video’s met een verhaal erin. Niet één los product maar in de juiste context en mogelijkheden.
Noem het storytelling maar dan op YouTube.
Dit zien we ook in YouTube zelf; in Analytics hebben we bij Verkeersbronnen > Aanbevolen video’s verwijzende video’s staan welke vooral beleving geven.
In de afbeelding hierboven is dit ook te zien, vanuit die video (grote en kleine trekkers bij familie Breure) komt veel traffic naar het YouTube kanaal van Tim’s Speelgoedboerderij.
In een voorbeeld van een clip bij Tim’s Speelgoedboerderij zie je in de afbeelding hiernaast; het publiek wordt de clip in getrokken met buitenopnames wat vooral inhaakt op de beleving.
Uiteraard zit er altijd een sales-gedachte achter; op deze manier krijgt het publiek een binding met de betrokken retailer/webwinkelier.
Spontane video’s/inhakers
Een stapje verder gaat het maken van inhakers die spontaan bedacht worden. Een leuk voorbeeld van Coolblue; tijdens een muziek festival wist de zanger een biertje op te vangen. Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=MTlFk-chSh4
Coolblue heeft vervolgens een inhaker bedacht; in deze korte video zie je het resultaat: https://www.youtube.com/watch?v=IuDC4q5uyKA
Van kijker naar volger
De Social-video vraagt veel tijd om te maken; of het juiste moment als je een leuke inhaker maakt. Als je ermee aan de slag gaat; geef je klant een leuke ervaring die de potentie heeft om gedeeld te worden. Zo krijg je meer views van nieuwe bezoekers en daar zit de crux, die moet je gelijk verleiden om te abonneren!
Dat zie je ook bij de screenshot van Coolblue; je krijgt een melding om een volgende video aan te klikken waarin ze je uitnodigen om abonnee te worden. Wil je inspiratie opdoen; volg dan een aantal andere winkels of bekende bloggers en vertaal dat naar je eigen bedrijf.
Frequentie
Dit type video hoef je niet zo vaak te maken; zeg 2 tot 4 per jaar. Doe je het goed; dan trek je wel veel nieuwe abonnee’s naar je kanaal. En die krijgen bij iedere nieuwe video een melding dat je weer content voor ze gemaakt hebt.
Die nieuwe content is dan wel commercieel. Op deze manier bouw je een vast publiek op wat past bij je bedrijf en assortiment.
Thumbnail en titel
Bij het maken van een type video kan het baat hebben om te letten op thumbnails en titels. Videothumbnails geven een snelle momentopname weer van je video en zijn vaak het eerste wat kijkers zien als ze een video van je vinden. Het gebruik van een krachtige, aantrekkelijke thumbnail en titel kan net dat beetje extra publiek en ‘viewers’ over de streep trekken.
Conclusie
De eerste Social-video kun je nu al over na gaan denken; dat wordt je YouTube trailer video. Dat is de video die automatisch afspeelt als een niet-abonnee op je kanaal-pagina terecht komt. Hou die kort; 30 seconden, vertel waar je kanaal over gaat en nodig die nieuwe bezoeker uit om lid te worden. Wel erbij vertellen; liefst in 1 zin, waarom hij/zij lid moet worden!
De boodschap is dus: gewoon starten, in dit geval met de kanaaltrailer. Op deze manier krijg je ervaring met het bedenken en maken van dit soort Social-video’s en start je met het opbouwen van een groep volgers en kopers via YouTube.