Ter uitwerking van de Franse wet tegen afval en ter bevordering van circulaire economie (Agec) heeft Frankrijk in juli nieuwe regelgeving (een decreet) ingevoerd. Dit decreet richt zich op het aan banden leggen van het gebruik van plastic verpakkingen. Wat betekent dat voor jou als je met je webshop actief bent in Frankrijk? In dit blog gaan we in op de belangrijkste punten uit de Agec, inclusief het nieuwe decreet.
– Eco-bijdrage en Bonus-malussysteem
Frankrijk implementeert een Eco-bijdrage en een Bonus-malussysteem voor partijen die exporteren naar de Franse markt. Bij handelen op de Franse markt wordt er een Eco-bijdrage in rekening gebracht. Daarbij wordt gekeken welke verpakkingen met welk gewicht en materiaal er door de handelaar op de markt worden gebracht en op basis daarvan wordt een bonus of malus toegerekend.
– UPV-verplichtingen
Frankrijk kent ook een aantal recycle-regels onder de zogenaamde “Uitbreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV)”. Dit betekent dat als je een product op de Franse markt brengt (waardoor je wordt aangemerkt als de producent)[1], je verantwoordelijk bent voor het beheer ervan tijdens de gehele levensduur. Dat brengt verplichtingen met zich mee, waar je op twee manieren aan kan voldoen:
- Je kan een eigen individueel recyclesysteem opzetten, waardoor de producten en de verpakkingen die je op de markt brengt worden teruggewonnen en gerecycled.
- Je kan ook elk product en elke verpakking melden bij de Franse eco-organisaties, en hiervoor een eco-bijdrage voldoen. De Franse regering geeft aan dat dit geen belasting is, en dat deze niet wordt berekend, geïnd of betaald door de overheid, maar door de eco-organisaties[2].
Vergeet niet om, indien noodzakelijk, bij de desbetreffende eco-organisatie te registreren voor de UPV .
– Decreet: verbod op plastic verpakkingen
Het verbod werkt, in zijn huidige vorm, niet op alle producten, maar slechts op een bepaalde categorie. Dit heeft specifiek betrekking op verpakkingen die geheel of gedeeltelijk van plastic zijn gemaakt en die worden gebruikt voor onbewerkte groenten en fruit. Dergelijke verpakkingen zijn verboden vanaf 01-07-2023. Tot 01-01-2024 is het echter nog toegestaan om de bestaande voorraad aan plastic verpakkingen te gebruiken, maar het is niet de bedoeling om nieuwe plastic verpakkingen te produceren. Daarnaast is er nog een uitzondering, namelijk voor een aantal groenten en fruit waarvoor bovenstaande regels weer níet gelden[3]. Zorg dus dat je op de hoogte bent, als je dit soort producten exporteert.
Invloed binnen Nederland
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, dat er in Frankrijk allerlei nieuwe regels komen. Maar wat betekent dat voor mij in Nederland, als ik geen zaken doe in Frankrijk? Er is geen garantie dat er hier veranderingen zullen komen, maar het is goed om te weten dat Europese wetgevers allemaal naar elkaar kijken, met name unielanden. Nu klimaat en vervuiling steeds meer hot topics worden binnen meerdere unielanden, lijkt er steeds meer draagvlak te zijn voor gesprekken binnen de Kamer. Dat hoeft niet per se te leiden tot wetswijzigingen, maar het is zeker mogelijk dat ook wij binnenkort restricties zullen zien op het gebruik van plastic.
[1] Rvo.nl
[2] Ecologie.gouv.fr