Skip to content
De laagste prijs
Automatisch reviews verzamelen
Groei in omzet en betrouwbaarheid

Blog

Pas op voor deze webshop scams!

8149
0

Steeds meer mensen zijn het slachtoffer van webshop scams. Er zijn verschillende soorten oplichtingen mogelijk. Zo kan het voorkomen dat je een mooi product ziet voor een veel lagere prijs. Na betaling laat de webwinkel niets meer van zich horen en ben je je geld kwijt. Of krijg je een heel ander product geleverd dan dat je had besteld. In het slechtste geval beland je op een website waar hackers je gegevens buitmaken. Niet voor niets wordt er jaarlijks voor bijna een miljoen euro verdiend aan oplichting via webshops.

Soorten webshop scams

Er zijn heel wat manieren om je geld kwijt te raken, zonder dat je het juiste product geleverd krijgt. Een scam kan zelfs zover gaan, dat je je gegevens invult en hackers met deze gegevens aan de haal gaan. Daardoor is het risico groot dat je zelf ook opgelicht raakt. Zo kan het gebeuren dat je na betaling op geen enkele manier meer contact krijgt met de webshop, of dat je een product geleverd krijgt dat je niet besteld hebt.

Wel betalen, niets ontvangen

Ten eerste is het goed mogelijk dat je een mooi product ziet tegen een lage prijs. Je wilt dit product graag kopen. Dit gebeurt vaak via online nepwinkels die soms niet van echt te onderscheiden zijn. Oplichters proberen de webwinkels iets minder verdacht te maken, door de naam van de echte winkel te misbruiken. De meeste nepwinkels nemen ook de huisstijl van de echte winkels over. Zo ziet het eruit alsof de webwinkels betrouwbaar zijn en je echt op de website van de webwinkel zit.

Toch kom je al snel van een koude kermis thuis als blijkt dat je in de val bent gelopen. Als je eenmaal betaald hebt, ontvang je helemaal niets. De webwinkel lijkt van de aardbodem verdwenen en het is onmogelijk contact op te nemen met de klantenservice. De klantenservice bestaat niet, of reageert niet. Na een paar maanden verdwijnt de volledige website van het internet en komt het besef; je bent echt opgelicht.

Gegevens ingevuld bij een louche webwinkel

Een andere manier om opgelicht te raken aan de hand van een webshop scam, is door je gegevens in te vullen bij een louche webwinkel. Dat kunnen bijvoorbeeld gegevens zijn zoals je naam, woonadres en creditcardgegevens. Vaak zijn die gegevens nodig om je bestelling te plaatsen en je betaling af te ronden. Maar doordat je je creditcardgegevens hebt ingevuld bij een onbetrouwbare webwinkel, is de kans groot dat de cybercriminelen een groot bedrag van je creditcard halen.

Datzelfde geldt voor het toegang geven tot de betaalrekening. Bij iedere webwinkel betaal je meestal via iDEAL om je bestelling af te ronden. Maar het kan ook voorkomen dat je door de nepwinkel wordt doorgeleid naar een nepsite waardoor je onbewust toegang geeft tot je betaalrekening.

Eveneens is het mogelijk dat je een virus oploopt via deze website. Door de malware te installeren kunnen belangrijke gegevens zoals welke website je bezoekt of welke gegevens worden ingevoerd afgeluisterd worden. Om deze reden doe je er verstandig aan een Virtual Private Network (VPN) te installeren en tips te lezen over hoe je veilig kunt internetten. Zo wordt alle internetverkeer altijd versleuteld en is het bijna onmogelijk je internetverkeer af te luisteren.

Wel betalen, verkeerd product ontvangen

Ten slotte melden mensen die het slachtoffer zijn geworden van online oplichting vaak nog een ander probleem: ze hebben een product voor een laag bedrag gekocht en hebben ook daadwerkelijk een verzendbewijs gekregen. Daardoor is de kans dat de consument de website betrouwbaar acht al een stuk groter. Na een paar dagen krijg je het product thuis geleverd.

Daarna is de teleurstelling groot. Je hebt een product besteld en hebt ook iets geleverd gekregen, maar het product is in de verste verte niet het product dat je hebt besteld. Bijvoorbeeld omdat het gaat om imitatie, of doordat je een heel ander product kreeg dan je besteld hebt. In zo’n geval gaat het formeel niet om oplichting, maar om een geschil. Daardoor is het veel moeilijker om je geld terug te krijgen.

Tips tegen oplichting

Er zijn wel een aantal manieren om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een webshop scam. Als de prijs te mooi is om waard te zijn, is dat vaak zo. Controleer via de website van de politie of er meldingen zijn van fraude via de webwinkel. Check ook de domeinnaam. Als blijkt dat deze niet precies overeenkomt met de naam van de webwinkel, is dat vaak een slecht teken. Neem eventueel van tevoren al contact op met de winkel. Krijg je geen antwoord of is er alleen een chatfunctie, dan kan dat betekenen dat er iets niet klopt aan deze webwinkel.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn