WebwinkelKeur

Levering bij de buren niet zonder risico

Deze week keek ik naar een uitzending van “Recht in de regio”. In dit programma geeft de sympathieke Mr. Frank Visser, ook wel bekend als “de Rijdende rechter”, advies bij juridische problemen. In deze uitzending was de case van Gerben, hij heeft een X-Box besteld, maar deze is afgeleverd bij de buren. De buren hebben de X-Box vrolijk doorverkocht. Daar kan de leverancier niets aan doen zou je denken?

In een uitzending blijkt echter wat anders. Hoewel de buren het pakketje nooit hadden mogen doorverkopen is dat niet het risico van de consument. Volgens Mr. Visser is de leverancier verantwoordelijk voor de levering van het pakketje. Bewijs tot levering bij de buren is niet voldoende, de klant moet het product echt (persoonlijk) ontvangen. Dit pakketje heeft de klant nooit ontvangen, de leverancier moet voor de kosten opdraaien. Iets wat ik niet direct verwacht had, maar wat wel consequenties heeft voor het veelgebruikte afleveren bij de buren.

Niet de consument maar de leverancier is volgens de rijdende rechter verantwoordelijk voor de levering van het pakket. Bij de buren afleveren is niet voldoende.

Levert jouw bezorger het pakketje bij de buren? Dan is dat een risico voor jou al webwinkelier. De consument kan jou hier op aanspreken. Bewijs bijvoorbeeld maar eens dat de buren het pakket hebben afgegeven aan jouw klant. Zowel bij onwelwillende buren als bij een consument die de waarheid niet spreekt is dit een risico. Jij kunt op zich je leverancier of de buurman weer aansprakelijk stellen, maar dat is juridisch een lange weg.

Ons advies? Bedenk goed in overleg met jouw pakketbezorger of je het pakketje wel bij de buren wil afgeven. Vertrouwend op het oordeel van de Rijdende rechter brengt dit toch grote juridische risico’s met zich mee…

Mobiele versie afsluiten