Het is een erg simpele tip, maar slechts een klein deel van de webwinkeliers maakt er ook gebruik van; je webwinkel laten testen door derden.
Zelf ken je jouw eigen webwinkel door en door, hierdoor ben je bevooroordeeld. Het vinden van een product is voor jou daarom een makkie, maar hoe kijkt een bezoeker daar tegenaan? Tijd om je webwinkel eens door de ogen van de gebruiker te kijken middels een gebruikerstest.
Verzin use-cases
Allereerst moet je enkele opdrachten verzinnen die je bezoekers laat uitvoeren. Verzin daarvoor een “scenario”. Verkoop je kinderkleding, dan kan een scenario bijvoorbeeld zijn “Zoek een blauw broekje voor een jongetje van 3 jaar oud” of “Zoek op hoe lang de levertijd van product x is”. Verzin zo diverse scenarios, bedenk daarbij goed met welk idee mensen op de webwinkel komen. Zo kan in dit voorbeeld “een blauw broekje voor een jongetje” snel gevonden zijn, maar wat als iemand alle kledingstukken voor jongetjes van 3 jaar wil bekijken? Of alle blauwe kleding voor zowel jongetjes als meisjes? Verzin use-cases die realistisch zijn en controleer ook bij je bezoekers of deze op de manier zoeken als jij zelf denkt.
- Zorg ervoor dat je use-cases realistisch zijn
- Test ook use-cases waarbij de bezoeker op de productpagina of categorie pagina start, veel bezoekers starten immers niet op je voorpagina
Vind een testgroep
Vervolgens is het tijd om je use-cases te laten testen. Vraag daarbij verschillende mensen, dit mogen bekenden zijn, maar ze moeten bij voorkeur je webwinkel nog niet eerder gebruikt hebben. Geef ze daarbij de eerder verzonnen opdrachten en kijk hoe ze navigeren. Geef daarbij niet zelf aanwijzingen, maar observeer alleen! Jij zit immers ook niet naast je normale bezoekers mee te kijken. De beste testers zijn daarbij digibeten, je oma is een goede tester. Het beste is echter om meerdere mensen van verschillende leeftijden en geslacht te vragen zodat je ziet dat verschillende mensen je webwinkel heel anders kunnen gebruiken.
- Stel een representatieve testgroep samen
- Zorg ervoor dat testers geen voorkennis hebben
- Varier in geslacht, kennis en leeftijd
- Trek geen conclusies op basis van 1 test, maar test vaker
Online laten testen
Geen zin om bekenden te vragen of wil je het werk een stukje automatiseren? Dan bestaat er ook genoeg usability tests op afstand. Met kort Googlen kom je al gauw op diverse partijen die dit kunnen uitvoeren voor je. Het voordeel is hiervan dat je de resultaten ook op je gemak kunt nakijken.
Verwerk de resultaten
Tijdens het testen zullen je bezoekers tegen problemen en onduidelijkheden aanlopen. Breng daarmee de zaken in kaart die verbetering behoeven. Verbeter ze en test vervolgens opnieuw (met een nieuwe groep mensen).