WebwinkelKeur

Herroepingsrecht/bedenktijd voor software

Bij verkoop op software op afstand geldt in principe bedenktijd (ook wel het herroepingsrecht genoemd). Op de aankoop van software heeft de consument 14 dagen om van de verkoop af te zien. Toch kan dit met software lastig zijn, omdat het bijvoorbeeld eenvoudig valt te kopiëren. Hoe zit dat precies?

Bedenktijd voor software

De bedenktijd voor software is afhankelijk op de manier waarop deze geleverd wordt. Hierbij zijn er globaal 3 manieren:

Software op DVD / CD

De software op een fysieke drager zoals DVD of CD heeft het meeste weg van een “normaal product”. Hier geldt dan ook dat het herroepingsrecht gewoon geldt. De klant heeft hierbij 14 dagen voor het aanmelden van het retourneren, wat via de mail maar ook via de telefoon of via het herroepingsformulier kan, waarna hij/zij na het aanmelden nogmaals 14 dagen heeft voor het daadwerkelijk retourneren. Wel is er de mogelijkheid om de producten te verzegelen. Je dient dan wel op je webwinkel duidelijk aan te geven dat het recht op retourneren vervalt bij het verbreken van de verzegeling. Zo voorkom je dat je product wordt gekopieerd, maar heeft de klant toch de mogelijkheid om af te zien van zijn aankoop.

Software op CD kent ouderwetse bedenktijd

Digitaal geleverde software

Lever je producten als een download? Dan is het moeilijk om deze terug te sturen. Toch is het niet zo dat per definitie het herroepingsrecht niet geldt. Als leverancier moet je dan voldoen aan de volgende criteria om het herroepingsrecht te laten vervallen.

  1. De consument moet instemmen om de levering van de dienst te starten binnen de bedenktijd.
  2. De consument moet verklaren afstand te doen van zijn herroepingsrecht.
  3. De dienst moet ook daadwerkelijk volledig geleverd zijn.

Het herroepingsrecht vervalt enkel wanneer de download al volledig is geleverd en de consument daar ook mee heeft ingestemd. Tijdens het bestelproces moet je de klant expliciet vragen of de dienst direct geleverd mag worden en moet je de consument ook laten verklaren dat ze daarmee afstand doen van hun herroepingsrecht. De regels komen dus overeen met de levering van diensten.

Vraag je niet om toestemming en stuur je de download zonder toestemming toe? Dan heeft de consument 14 dagen de tijd om van de overeenkomst af te zien.

SAAS software

Zoals de naam al zegt (software-as-a-service) wordt er bij SAAS eigenlijk een dienst geleverd. Ook daar gelden dus de regels voor de levering van doorlopende diensten. Je moet de mogelijkheid bieden om de overeenkomst binnen 14 dagen alsnog te annuleren. Wel mag je de consument laten betalen voor de dagen dat hij de software heeft gebruikt, maar alleen als de consument afstand heeft gedaan van zijn herroepingsrecht en hij heeft ingestemd met directe levering van de dienst.

Bedrijven

Het herroepingsrecht is er voor consumenten. Een B2B aankoop hoeft daarom in principe geen bedenktijd te hebben, wel moet je daarover netjes jouw klanten informeren.

Mobiele versie afsluiten