Skip to content
De laagste prijs
Automatisch reviews verzamelen
Groei in omzet en betrouwbaarheid

Blog

Digitale toegankelijkheid: Hoe jij jouw webshop klaarmaakt voor de European Accessibility Act

WCAG Webshop Toegankelijk Maken Braille Keyboard
2084
0

Veel mensen realiseren zich niet dat miljoenen Nederlanders niet vanzelfsprekend gebruik kunnen maken van websites of webshops. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die slechtziend, blind of kleurenblind zijn, voor ouderen met gehoor- of leesproblemen, of voor mensen die geen muis kunnen gebruiken. Voor deze groepen is het van groot belang dat websites en webshops toegankelijk zijn. En vanaf juni 2025 wordt dat niet langer een keuze, maar een wettelijke verplichting.

Wat is de European Accessibility Act en wat betekent dit voor jouw webshop?

De European Accessibility Act (EAA) is een richtlijn van de Europese Unie op het gebied van digitale toegankelijkheid. De EAA vereist dat producten en diensten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dat geldt bijvoorbeeld voor geldautomaten, kaartjesautomaten, telefoons en ook voor webshops en digitale platforms. Dit betekent dat bedrijven die digitale producten of diensten aanbieden, moeten voldoen aan de richtlijnen die de toegankelijkheid garanderen. Kleinere bedrijven (met maximaal 10 medewerkers en een omzet tot 2 miljoen euro) vallen hier buiten. De digitale toegankelijkheidsrichtlijnen gelden in Nederland al sinds 2022 en vanaf juni 2025 wordt erop gehandhaafd. Maar ook als jouw webshop niet verplicht is aan de eisen te voldoen, is het natuurlijk aan te raden om rekening te houden met toegankelijkheid.

Wat kan er gebeuren als je jouw webshop niet toegankelijk maakt?

Als je webshop niet toegankelijk is voor deze doelgroep, loop je niet alleen omzet mis, maar het kan ook juridische gevolgen hebben. Omdat toegankelijkheid wettelijk verplicht wordt, kun je in de problemen komen als je niet voldoet aan de eisen.

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG): Jouw gids voor toegankelijkheid

De WCAG-richtlijnen bieden een praktische leidraad om ervoor te zorgen dat jouw website toegankelijk is voor iedereen. Deze richtlijnen zijn verdeeld in drie niveaus:

• Niveau A: Dit zijn de basisvereisten die minimale toegankelijkheid garanderen, zoals het toevoegen van alternatieve tekst voor afbeeldingen en het vermijden van kleur als enige visuele indicator.
• Niveau AA: Dit wordt gezien als de standaard voor bredere toegankelijkheid, zoals het zorgen voor voldoende kleurcontrast tussen tekst en achtergrond.
• Niveau AAA: Dit niveau biedt de hoogste toegankelijkheid, met onder andere uitgebreide audiobeschrijvingen voor video’s om de ervaring te verbeteren voor alle gebruikers.

De 4 principes van digitale toegankelijkheid

Om te zorgen dat je website of webshop voor iedereen toegankelijk is, zijn er vier principes om te overwegen:

1. Waarneembaar

Zorg ervoor dat alles op je website zichtbaar of hoorbaar is voor iedereen. Voeg bijvoorbeeld alternatieve tekst toe aan afbeeldingen zodat mensen die de afbeelding niet kunnen zien, de informatie toch kunnen begrijpen.

2. Bedienbaar

Je website moet gemakkelijk bedienbaar zijn, ook voor mensen die geen muis kunnen gebruiken. Zorg ervoor dat de navigatie ook met het toetsenbord toegankelijk is.

3. Begrijpelijk

Maak je website begrijpelijk voor zowel mensen als software. Dit betekent onder andere dat je de taal van de website in de code aangeeft, zodat screenreaders de tekst in de juiste taal kunnen voorlezen. Daarnaast dienen formulieren bijvoorbeeld duidelijk aan te geven waar een fout is gemaakt bij het invullen.

4. Robuust

Jouw website of app moet goed functioneren op verschillende apparaten en met diverse hulpmiddelen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je voor elk element op je website aangeeft wat de naam, rol en waarde zijn, zodat ze ook voor mensen met beperkingen bruikbaar zijn.

Hoe je jouw webshop optimaliseert voor toegankelijkheid

Een toegankelijk webshop is essentieel voor het verbeteren van de gebruikerservaring van alle bezoekers, ongeacht hun beperkingen. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden bij de optimalisatie:

• Alternatieve tekst voor afbeeldingen
Zorg ervoor dat elke afbeelding op je website voorzien is van duidelijke alternatieve tekst, zodat screenreaders de inhoud kunnen voorlezen voor visueel beperkte gebruikers.

• Contrast en lettergrootte
Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond en kies een lettertype dat groot genoeg is. Bied ook de mogelijkheid om de tekstgrootte aan te passen voor mensen met visuele beperkingen.

• Navigatie
Maak de website navigeerbaar via toetsenbordbesturing en zorg voor een logische volgorde van de content, zodat ook mensen die geen muis gebruiken zich gemakkelijk kunnen bewegen door je website.

• Ondertiteling voor video’s
Zorg ervoor dat video’s ondertiteling bevatten of dat er een optie is om ondertiteling aan en uit te zetten, zodat ook gebruikers met gehoorbeperkingen de inhoud kunnen begrijpen.

Conclusie

Digitale toegankelijkheid is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kans om je webshop beter af te stemmen op de behoeften van alle gebruikers. Ook voor de grote groep die op dit moment nog niet overal online kan winkelen. Het implementeren van WCAG-normen en het zorgen voor een toegankelijke gebruikerservaring kan je helpen om een bredere klantengroep aan te spreken en juridische problemen te voorkomen. Begin vandaag nog met de voorbereidingen, zodat je webshop klaar is voor de handhaving van de European Accessibility Act.

Je leest hier meer over de EEA. Wil je meer weten over WCAG en hoe jouw webshop toegankelijker wordt? De website wcag.nl biedt een gratis webscan aan. Ook kun je er terecht voor meer informatie en advies over jouw specifieke website.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn