Skip to content
De laagste prijs
Automatisch reviews verzamelen
Groei in omzet en betrouwbaarheid

Blog

Het misverstand over de bestelknop: Wanneer komt een geldige overeenkomst tot stand?

Regels Bestelknop Webshops
162
0

Bij online winkelen lijkt het vanzelfsprekend dat een overeenkomst tot stand komt zodra een klant op de bestelknop klikt. Maar is dat echt altijd het geval? Laten we dit verder verkennen met een aantal voorbeelden.

De Bestelknop: niet altijd bindend

Veel consumenten denken dat het klikken op de bestelknop in een webwinkel automatisch leidt tot een geldige overeenkomst. Dit is echter niet altijd waar. Stel je voor: De klant ziet een aanbieding op jouw website en klikt op ‘Bestellen’. Als jij als webwinkelier nog niet alle voorwaarden hebt vermeld, kan er verwarring ontstaan en is de overeenkomst niet volledig bindend. Dit betekent dat de klant misschien niet verplicht is om de aankoop af te ronden als de voorwaarden niet duidelijk zijn.

Aanbod en aanvaarding

Een overeenkomst komt tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan. Dit betekent dat beide partijen duidelijk moeten maken wat zij van elkaar verwachten. Stel, een klant vind een mooie jas op jouw webshop en klikt op ‘Bestellen’. Als je niet duidelijk hebt aangegeven dat het klikken op deze knop een bindende overeenkomst creëert, dan kan er discussie ontstaan over de geldigheid van de aankoop. Vooral als de klant pas later ontdekt dat de jas niet op voorraad is en niet direct geleverd kan worden.

Advertenties: Aanbod of uitnodiging?

Advertenties kunnen soms verwarrend zijn. Een advertentie in een webwinkel kan gezien worden als een uitnodiging om een aankoop te overwegen, niet per se als een bindend aanbod. Stel je voor dat je adverteert met “Koop nu een telefoon voor € 100!”. Als een klant bestelt, maar er later voorwaarden blijken te zijn die niet duidelijk zijn vermeld, kan dit problemen geven. Bijvoorbeeld, als een klant de bestelling plaatst en later ontdekt dat de prijs alleen geldt als hij ook een abonnement afsluit, kan dit tot conflicten leiden.

Wat betekent dit voor jou als webwinkelier?

1. Duidelijkheid en transparantie zijn cruciaal

Zorg ervoor dat alle belangrijke informatie duidelijk zichtbaar is voordat de klant op de bestelknop klikt. Gebruik bijvoorbeeld teksten zoals “Bestelling plaatsen met betalingsverplichting” op je bestelknop. Dit helpt klanten begrijpen dat ze door te klikken een bindende overeenkomst aangaan.

2. Aanbod en aanvaarding

Het moet duidelijk zijn dat het klikken op de bestelknop een bindende overeenkomst tot stand brengt. Voeg bijvoorbeeld een zin toe naast de bestelknop zoals “Door op de knop te klikken, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden”. Dit maakt het voor klanten duidelijk dat ze een juridische overeenkomst aangaan bij het plaatsen van een bestelling.

3. Informatieplicht

Consumenten moeten voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst voldoende informatie krijgen. Zorg ervoor dat alle productdetails en voorwaarden goed leesbaar zijn en niet verborgen zitten in kleine lettertjes. Vermeld bijvoorbeeld expliciet eventuele extra kosten, levertijden en retourvoorwaarden. Na de bestelling, maar vóór de levering, moeten de algemene voorwaarden (mits deze alle informatieplichten bevatten) op een duurzame gegevensdrager (bijvoorbeeld via e-mail) worden meegestuurd.

4. Wilsovereenstemming

Zorg ervoor dat de klant bewust is van de handeling die hij verricht door op de bestelknop te klikken. Dit kan door een bevestigingsmail te sturen met alle details van de bestelling en de algemene voorwaarden. Zo weet de klant precies waar hij aan toe is en vermijd je misverstanden.

Conclusie

Als webwinkelier is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat overeenkomsten via een bestelknop juridisch bindend en geldig zijn. Door duidelijkheid, transparantie en goede informatievoorziening te waarborgen, kun je juridische problemen voorkomen en het vertrouwen van je klanten winnen.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn